10 tips voor spetterende teksten

Goede teksten schrijven
Een correcte tekst schrijven is soms lastiger dan je denkt en lukt de meesten van ons niet. Daarom voor een lijst met bruikbare tips dat helpt bij het schrijven van een spetterende en een correcte tekst.

Goede content schrijven is soms lastiger dan je denkt en lukt de meesten van ons niet. Zo niet: spellingcheck en Google zijn dan je beste vrienden wanneer het uitkomt op hulp. Helaas betekent dit niet dat je per se een goede tekst hebt geschreven. Ook ben ik weleens zoekende naar wat wel, een beetje of helemaal niet werkt.

Tien wijsheden voor het schrijven van goede (seo) content

Daarom gingen wij op zoek naar wijsheden over goede copy. Oftewel, hoe maak je nou echt een goede, leesbare en begrijpbare tekst. Daarom voor jou – en voor mij – een lijst met bruikbare tips dat helpt bij het schrijven van een spetterende en een  correcte tekst.

  1. Schrijf foutloos, in welke taal dan ook
    Iedereen is het met ons eens als je een tekst voor je neus krijgt dat niet lekker leest, omdat je tekst vol met spelfouten ziet. Ik heb het dan voornamelijk over veelvoorkomende spelfouten; d’s en dt’s. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal fouten. Laat je tekst dan ook altijd lezen door een ander. Meerdere ogen zien meer, ook je spelfouten dus.
  2. Ken je doelgroep (publiek)
    Voor wie schrijf je de tekst? Wat wil je vertellen? Moet het informatief zijn of wil je mensen overhalen om een actie uit te lokken? Waar zijn ze naar op zoek? Stel buyer Persona’s op. Een buyer persona is een gedetailleerd, semi-fictief profiel van een kopend of converterend personage. Jouw ideale klant dus. Je omschrijft dit personage op basis van gedrag en doelen.
  3. Weet wat je schrijft
    Je merkt wanneer een schrijver niet weet waar hij/zij het over heeft. En niets is zo vervelend als een tekst met non-informatie tegen te komen. Als je dus iets schrijft, check het, doe onderzoek. Maak een checklist met wat je wil vertellen en ga op onderzoek uit.
  4. De meerwaarde van jouw product of dienst bepaal jij
    Waarom moet jouw publiek wegblijven van de concurrent en welke meerwaarde heb jij voor je beoogde klant. Het is ook al kort in punt drie aangegeven. Wanneer jij dit snapt, kun je dit veel beter je product of dienst overbrengen aan de klant. Vooral als je een autoriteit wil zijn.
  5. Waarom schrijf je wat je schrijft?
    Wil je activeren of verrassen? Wil je dat je lezers iets downloaden of kopen? Met een doel voor ogen is je tekst veel makkelijker te schrijven.
  6. Probeer omslachtigheid te voorkomen
    Je lezers willen een duidelijk stuk waar niet om heen wordt gedraaid. Als ze met jou in zee willen gaan, doen ze dat niet omdat je zo lekker twijfelachtig overkomt. Probeer je verhaal zo concreet mogelijk te vertellen.
  7. Schrijf in een actieve vorm
    Vermijd woorden als: ‘’zullen”, “kunnen”, en vermijdt zinnen als; “er wordt een lijst overhandigd”, maar schrijf: “ik overhandig een lijst”. Komt natuurlijk veel overtuigender over. Een passieve tekst verzwakt de boodschap, een actieve tekst zet aan tot actie.
  8. Hou het kort en krachtig
    Vermijd langdradige en wollige teksten. Er is geen ideaal aantal woorden aan te wijzen voor een tekst. Soms heb je er 100 nodig, soms 5 en soms 10000. Je kunt het vaak wel met minder woorden af. Voeg de ideeën samen en schrap onnodige woorden en zinnen.
  9. Zorg voor een goede structuur
    Zorg voor een goede opbouw van je tekst. Dit is ook veel beter begrijpbaar en te scannen. Gebruik tussenkopjes en bulletpoints.
  10. Het vier-ogen principe
    Je tekst eindelijk klaar of je was sneller dan je dacht. Hoe dan ook, laat je tekst altijd nalezen. Meerdere ogen zien meer. Een tegenlezer vist namelijk ook sneller de fouten uit je tekst.
Share the Post:

Related Posts